Rabu, 12 Januari 2011

Request from Eily : Cara meletakkan watermark pada gambar

Dicatat oleh nurulazham di 10:19 PG

Pagi pagi tadi, bukak je Facebook ada message dari Eily..
dia minta saya ajarkan macamana nak letak watermark pada gambar dengan menggunakan Photoscape..

Okay Eily, dah bersedia??..hehehee...


First Step:
Open Photoscape, klik pada Editor


Step 2 :
1-Mula mula cari folder yang menyimpan gambar yang Eily nak,
2-Bila gambar dah keluar, klik pada gambar yang nak diletakkan WM


Step 3:
3- Klik pada 'Object'


Step 4:
4- Klik pada icon 'Picture'
5-Klik 'Photo'
 Step 5:
So dia akan 'pop-up' window ntuk semua gambar dalam folder kita
6- Pilih folder yang menyimpan WM
7- Klik kat WM yang nak ditampal pada gambar



 Step 6:
Watermark akan keluar, lepastu Eily boleh adjust saiz dia. (tarik jek kotak dia).
Kalau nak double klik pun boleh juga.
Kat situ nanti kita boleh adjust saiz dan shadow dia
(samada nak lebih gelap atau samar-samar.)



Step 7:
8-Letakkan watermark kat tempat yang sesuai.
9-Klik SAVE. Pilih 'Save As' kalau nak simpan gambar yang asal. Selesai.


Hasilnya...TADAAAAAAAA!!!!!!!


Ayarrrkkk...! Ajar orang guna Watermark, tapi tutorial sendiri lupa pulak nak di-watermark-kan..heheheee..owhh..jap lagi nak update peserta contest kedua2 kategori!


3 ulasan on "Request from Eily : Cara meletakkan watermark pada gambar"

BIONIC WOMEN on 12 Januari 2011 10:43 PG berkata...

terim kasih nurul..
eily ada doenload watermark image software tapi siyes, x pandai sangat guna..huhu..

Nurul..me done vote for today..

nurulazham on 12 Januari 2011 11:09 PG berkata...

eily:
watermark imej software xtau pulak camne..huhuu...
eily tempah je WM tu..
nurul pun xingat lah blog yg jual tu..coz WM ni nurul dapat hadiah contest.. ;)

CaDLyNN on 12 Januari 2011 11:24 PG berkata...

kite pon pakai photoscape :)

 

Nurul Azham's Family Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez