Khamis, 31 Disember 2009

Dah Selamat Berpindah Randah.....

Dicatat oleh nurulazham di 10:35 PG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Alhamdulilah..dah selamat mengangkut barang2 dr umah bt.pahat ke yong peng..selang sebuah umah jek ngan umah mak..hehe...kire nanti kalo nak makan boleh jerit jek..'lauk!! lauk!!'...siot jek aku ni...
mmg kerja2 yg memenatkan berpindah ni..dgn barang2 yg beso2 dan agak BERAT!!..adusss...mmg sakit pinggang dibuatnya...mujurla barang2 dah siap packing ckit2 dari awal taun haritu....(mmg akan melalui saat2 ini selang 2/3 tahun....xnak ikot pindah memana lg bole x bang??..hahaha...)


mesti ada yg tertanye2..apsal pindah yong peng plak?husband keje kat kota tinggi? selang sebuah umah plak tu ngan umah mak?? huhu..soklan2 yg kami dah dengar sejak awal taun..nak menjawab dah jenuh..
ok, sebab2nya ialah...pertama:.aku ada lesen kelas F..so, kalo ikot pindah ke kota, takot nnt ada yg mengadu plak..'aik!badan kat kota..nyawa kat batu pahat??' x pasal2 kene black list kang..dahla skang mmg kelas F nak dikurangkan...n dah dibekukan pun..nak renew skang pun dah agak mcm2 karenah yg diorang nak..nak kena pegi kursusla..nak gambo ofis la..memacam la...sebab kedua:anak2 aku sume kecik lagi..my syg takot if ada apa2 hal jadik, dahla jauh dari dia kan...tu yg nak cari umah sewa dekat2 ngan mak...sbb ketiga: tetiba dapat tau ada umah nak disewa di taman umah mak ni...n luckly, selang sebuah umah jek!!lucky x aku??lucky x??hehe...sbb keempat:almaklum jelah, bila jadik engineer ni, mmg kene pindah randah kan...so, if lepas ni my syg pindah ke kluang pun, still dekat lagi ngan ypeng...pindah muar pun, dekat lagi ngan ypeng..pindah bt.pahat pun, lagi dkt dgn ypeng....kalo nak pindah LUAR johor jek perlu difikirkan semula...huhuhu..... (i'm sick of this part!! <---penat woooo....barang2 banyak luka2..especially perabut....huhuhu.....)


nak upload gambo2 pindah, tapi yg tensennye ntah mana letak usb memory card reader utk camera tu....dgn charger2 skali...ntah masuk dalam kotak mana tah..nak bukak satu2 mmg jenuh..tapi nak kena carik gak..sbb esok nak gi TBR..hehehe....baru ni nak ajak anak2 makan angin...selama ni dok ulang alik yong peng-batu pahat jek...ni baru nak release tension ckit....best x, 3h2m rm250??best kan??private apartment....kalo x mana dapat time new year camni...


Fifi plak isnin depan da nak sekolah..decide hantar kat TBK Perpaduan jek..memula mcm nak hantar kat Q-Dees, tapi bila pikir2 balik..fifi ni dahla agak 'menjeng' ckit..takot dia xboleh biasakan diri dgn budak2 cina exspecially...dgn budak  melayu pun susah nak bercampur...lagi dgn bebudak lain...kena take time dulu baru dia boleh masuk ckit dgn budak2 ni....tapi nampak Fifi mcm excited nak sekolah..barang2 sekolah dia pun belum sepenuhnya kitorang cari..daftar last minute, gitulah jadinye...sbb baru kelmarin cikgu Perpaduan tu ada..dok pergila ulang alik seblom ni, aritu dpt tau diorang mengemas2 sekolah, terus pegi n dapat jugak tempat..tapi belah petang (1pm-5pm)..mujur lagi!sbb fifi mmg bangun lambat selalunya....


dok sibuk2 melayan karenah Fifi, Dina plak sibuk2 nak school gak...'adik nak school...'asyik cakap camtu ajer..sampai akak cakap..'silap2 yg patutnya pergi sekolah xpergi, yg patutnya xpergi, pergi..' <----paham x ayat nih?hehehe...

lagi 1, kalo tgk blog ni, da mcm blog 'contest' dah...haha...bukan ape..bila balik bt.pahat selalunya, xsempat nak membuat entry...baca dulu blog2 korang...seronok bace...abes..kalo aku ader 500 follower, memasing masuk 1 contest..x ke 500 contest aku nak masuk??hahaha.....(perasan 500 follower..20 pon x sampai lagi!!)..ala...tu kira ayat penyedap jek...kang ada yg perli2 aku kat blog dia kang...


aku mmg menyampah la kan..bila nak menulis blog jek, berpandukan org lain punye penulisan kat blog..pastu perli2..adusss.....rilexla beb....kita semua ada 1001 cerita utk dikongsi....lagi2 ibu yg mcm aku ni...mesti nak cerita pasal anak..pasal hubby..karenah anak...apa yg kita buat utk anak..apa yg anak2 buat untuk kita..betol x...yg paling dasyat bila ada yg mengutuk anak kita plak tu!!dah bbrapa blog yg aku baca mmg 'hangin' bila ada org mangata anak dia....yup, betul!!kita sbg ibu mmg terasa bila org dok mengata anak kita!!org yg xde anak jek x tau btp seronoknya ada n melayan anak2 ni....


oppss...terlebih sudah!biorla kan...asalkan dia bahagia...
nak balik umah jap, selongkar2 carik charger n usb..
ni bukan gune streamyx sendiri..
menumpang adib punye 'berok band'...
dia tgh tido lagi tu..baik melayan bace entry2 kengkawan n curik2 mase menulis...


da...
till finger meet keyboard again..
(diadaptasi dari ayat 'till pen meet paper again..)
kih..kih..kih....






nurul
~mom of 3 princesses~

Ahad, 20 Disember 2009

"MOBS END OF YEAR CONTEST"

Dicatat oleh nurulazham di 2:00 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Masuk contest lagik!
jom la kita memeriahkan lagi contest nih..
sesape yg berminat nak join, leh klik pemilik blog ini:


Contest link:


Bertemakan...


Syarat-syarat penyertaan:
1. Find your BEST FAMILY photo (must include at least one parent and one child, extended families welcome too) -done-

2. Blog about it with the title "MOBS END OF YEAR CONTEST" (other title will be disqualified) -done-

3. Mention about the contest in your blog with links back to this contest page.-done-

4. Add our contest banner on your blog's sidebar/top page -done-

5. Be MOBS follower on blogspot, tweeter and/or Facebook (either one or all) -done-

6. Leave a comment HERE with blog link + email address (no email will be disqualified) -done-


Contest ini berakhir pada 28 Dec 2009..
jadi, apa tunggu lagi???


HERE's THE PIC......



Mudah je kan??...


Sabtu, 5 Disember 2009

Malas betul...

Dicatat oleh nurulazham di 11:22 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini


nak update..
tapi kemalasan melanda...
adusss...
asal on9 jek, bace entry kengkawan dulu..
seronok..heheh...
at last diri sendirik x buat entry..
banyak nak di tulis..
tapi tulah kan....mase mencemburui aku arr...
xpe..nanti dah pindah umah baru, aku hapdate yek...

Isnin, 9 November 2009

Shrek Pillow deqna & Baby Carrier Sara dah sampaiiiii....

Dicatat oleh nurulazham di 11:46 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini

Gembira sungguh deqna bila shrek pillow dia da sampai..
mmg faberet anak2 aku cite shrek ni..
sampaikan dialog2 dia pun diorang boleh hapal..

Fifi punye dah sampai seblom raye aritu..
tapi dia punye Princess pillow..
maklumler...fifi tu kan ala2 ayu gitu...kena beli yg princess2..
jenuhla bawak sampai ke tepen raye aritu..

Utk Sara plak, ibu belikan baby carrier yg sgt2 simple n senang dibawa..
smlm dah try bawak gi shopping mall, sampai tertido sara..
(kire selesa la tu...hehe...)
kredit to lil twinkle yg tlh menjual kedua2 barang ini..hehe

ini kire cukai bulanan korangla utk ibu yek..
pantang ibu on9 cket, nampak yg berkenan..
'ibu...nak ni bu....'
sabau ajelah....

meh tgk gaya2 diorang membaca..
gaya jek lebih okeh! hehehh....


Pandai ke tu??


tgk fifi dgn gaya ayu nyeeerrr...


Sara plak nak bace..


Deqna ajar Sara bace..
~abaikan bilik yg bersepah tu yek..hehe


iye..iye..je sara ni la...


"Betul x bu bunyik ayat nih??"

Ahad, 8 November 2009

Baby in romper contest

Dicatat oleh nurulazham di 12:32 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini


Contest lagi..!! ~menyempat jektu..padahal nak tulih entry lagi tu..sabo jekla..
hehe..saje jek join, even xpenah menang,apa yg penting?? 'kerjasama....'..
thanks pada kakngah yg menganjurkan contest ni sempena besday anak bujangnya iaitu adeeb...
kakngah ader 3 anak bujang taw!! sy plak 3 anak dare...sedang elok lerr tu...haha....
lagi 1 jgn memain, kakngah jugak adalah tokei kedai taw!
ni la kedai kakngah tuu..
anak2 sy mmg sy suke pakaikan romper...
sbb nampak kemas n senang jek nak angkat budak tu (time baby)..
lagi pulak, xdela terboser jek perut..huhuhu...

sesape nak masuk, leh terjah sini..senang jek syarat2 dia..

Inilah baby sara bersama Lady Bugs rompernye.....






Iffah Maisarah binti Azizul Azham
5 Bulan ++
D.O.B : 23 Mei 2009

Syarat2 kakngah...
1. buat 1 n3 dengan tajuk 'baby in romper contest'
    Dah buat..;)

2. upload gambar baby anda yang beromper ittew
    okeh..udah..

3. baby harus la berusia 24 bulan ke bawah
    sudah tentu..Sara baru 5month++
    ( 23 Mei 2009)

4. bermula dari harini hingga 24 nov
    Hari ini bertarikh 8 Nov.. ekekekkk

5. nak jadi follower boleh.. tak nak pun takper
    I follow...

6. pastikan ada link me & kodai me sekali
    Ade dah kat atas tu...

7. juga di bloglist anda
    Ada dah...
   
8. tiada item 6 & 7 dikira disqualified
    dedua dah buat...

9. no votes, no slogan
   Chaiyok2!!...;)

10. dah siap, tinggalkan jejak di ruangan komen
      wokey!

11. last but not list, tepek banner di sidebar bersama-sama link yer..
     beressss....

Sabtu, 7 November 2009

Sara oh Sara...

Dicatat oleh nurulazham di 6:47 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Tadi tgh dok upload gambo2, tgk pic Sara mase umo sebulan dua..jauh betol beza..
mohle tgk...mmg x percaye pon ader..
Sara lahir kulit gelap..bukan Sara jek..malah Fifi n Deqna pon..
huhu...siap nurse yg check up tu tanye.."ayah baby ni kulit gelap ke?"..
eh...sampai ke situ plak tanye..
aku cakap "xla..cerah jugak (agaknye lerrr...)..sbb bese kalo gi kedai2 cina, mesti tokei kedai tu cakap cina ngan my syg nih..
kadang pelik gak la tgk baby2 org len sume putih merah jek..
anak aku jek merah gelap!! haha...
sian anak2 ibu...

Tapi betul kata org2 tua..
Kalo lahir gelap, dah beso cerah..
(Setakat ni, cerah jugakla fifi n deqna..xtau la akan datang camne..)
Tapi ada gak yg lahir putih merah and terus cerah sampai ke beso....
meh tgk gambo2 sara...
dari tecik sampai domok ni ha...

Sara dalam hari....(tecik jek kan....)


Baru 3 hari jenguk dunia...


Maseni tgh kuning..nampak kan kuning dia??...



1 month 4days..baru pas botakkan kepala...


Sehari lagik genap 2month..


Eid Mubarak...hehehe

Nak gi jalan2.. mmg habit dia senyum sambil jelir lidah..ampon yek kwn2..)


Santai2 dgn chipmunk cik ika dia...


Kat dagu tu bkan minyak dagu ye kwn2 ituler hobi dia..main air liur sendirik...


dengan kakak-kakak dia.... ibu syg sgt2 kat awak semua!!ummmuuuaahhh!!!

Samada anda2 sume percaya atau tidak..kat bawah ni, inilah pic Iffah Maisarah...
gelap kan??...bukan sbb xada pencahayaan ke hape okeh...pencahayaan sume cukup..heheheeee
huhuhu sian anak ibu...
buat Sara..ibu bukan nak malukan awak..
hehe..saje jek nak tunjuk kat sesape yg kata anak ibu gelap,exspecially nurse yg check up awak tu...
heheheeee...ampun yek misi....  





xpe..xpe...skrg anak ibu dah cerah, kan..
sbb minum susu ibu kot??hehehe....

Jumaat, 6 November 2009

CURIK-CURIK MASA..

Dicatat oleh nurulazham di 11:30 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Alahai...
terasa lama sesangat x update..
bukan xde bende nak di story mory kan..
tapi dgn keadaan yg on off-on off  balik BP ni la yg membuatkan tertangguh2 nak update..
la ni curik2 mase sementara adik ada kat umah..
so, 3 puteri2 beta tu bolehla main2 ape yg patut dgn mak cik dia tu haaa...

23hb lepas Sara genap 5month..
pegi timbang n cucuk sara..
berat sara now 8.5kg..haha...
mmg x larat nak dukung..
tapi disbbkan kakak2 dia dulu mmg saiz mcm tu..
kire dah biase la bw budak sesemangat itew..huhuhu....


Gambo2 Sara seblom gi Klinik


Disebabkan Sara dah pon 5month..
aku n my sayang decide nak khatankan skali budak domok nih..
nak tggu lama2 kang dah beso sgt plak budak nih..
mase sunat aritu pon, even baru 5mnth, nages cam ape..
sian baby Sara..huhuhu....
mase Fifi n Deqna sunat dulu, xnanges walau ckit pun..
baik betul budak 2 tu..
tapi dah beso, gadoh manjang...

Utk lepaskan hajat dah sunatkan Sara, my mum buatkan bubur putih bubur merah..
hehe..xtaula kalo belah luar johor panggil ape..
dan buat skali 'Bancak'an'...
haa..ni kalo sesape org Jawa, tau ler makna Bancak'an tu...
sebenonye, kalo yg real, buat makan2..letak dlm 1 dulang n panggil budak2 makan..
disebabkan kat taman my mum tu x banyak bebudak tecik, jadiknye org2 tua la yg makan..

Bubur Putih Bubur Merah


Bancak'an-jap jek abess..sbb makan berebut..haha



Ahad, 27 September 2009

@ Si Comel Berbaju Raya Contest

Dicatat oleh nurulazham di 11:04 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
FITRIAH IDA RATNA BINTI AZIZUL AZHAM
4 TAHUN 4 BULAN
Kategori B (Girls)

 
 Balik raye jek, sibuk bace entry kengkawan, terjumpa ini contest, masuk ajelah...antara syarat2 ada dibawah ni haa...sesape yg rasa nak cuba nasib, bolehler jengah blog babyibu..sesame lah kite memeriahkan lagi contest ni..dan antara hadiah2nya ialah....


Hadiah:

Bagi Kategori A

Hadiah Pertama
-Casual Meg daripada Gin & Jacqie

-Necklace by S daripada Sherry

-120 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online

-RM30 Gift Card daripada leanalittleshop



Hadiah Kedua
-Reversible gemstone ring imported from US daripada TH

-RM10 Gift Card daripada leanalittleshop

-80 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online



Hadiah Ketiga
-Eyeko: Silver shopper (imported from UK) daripada Mia

-RM10 Gift Card daripada leanalittleshop

-40 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online



Bagi Kategori B:

Hadiah Pertama
-Colorful Sally daripada Gin & Jacqie

-Pretty Birdie Earrings daripada Niko

-120 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online

-RM30 Gift Card daripada leanalittleshop



Hadiah Kedua
-Reversible gemstone ring imported from US daripada TH

-RM10 Gift Card daripada leanalittleshop

-80 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online



Hadiah Ketiga
-Eyeko badges and postcard set (imported from UK) daripada Mia

-RM10 Gift Card daripada leanalittleshop

-40 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online



Hadiah Misteri
Terdapat hadiah misteri khas untuk referrer terbanyak sepanjang tempoh contest (diadili guna Google Analytics)..


P/s: Jutaan terima kasih kepada sponsors kita..Gin & Jacqie, eoe Online, leanalittleshop, Sherry, TH, Mia dan Niko..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cara Penyertaan

Pertandingan dibahagikan kepada Kategori A (Boys) dan Kategori B (Girls)

Pertandingan dibahagikan kepada dua fasa:

Fasa 1: 23 September 2009 – 15 Oktober 2009 - Semua peserta submit gambar Si Comel Berbaju Raya.

Fasa 2: 16 Oktober 2009 – 31 Oktober 2009 - Top Ten akan dipilih. Pemenang akan dipilih berdasarkan undian.

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Jadi Follower BabyIbu dan add BabyIbu dalam bloglist anda
Dah follow..dan dah add...

Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
Dah letak....hehe...

 Membuat entri mengenai contest ini diblog anda
Settle...

 Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu)
Ada kat atas nuu haa...

Sila nyatakan nama si comel dan umurnya
Fitriah Ida Ratna binti Azizul Azham
4 Tahun 4 bulan..

Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke BabyIbu dan semua sponsor (no link back will be disqualified)
dah link kan....

Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini.
Done..

RAYA OH RAYA...

Dicatat oleh nurulazham di 3:53 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Alhamdulilah dah selamat pulang ke umah sendirik stlh 2 minggu meninggalkan umah...
bertolak ke taiping pd jumaat sblm raye aritu...
dan bertolak balik ke yong peng jam 9pg hari jumaat gak..
sampai yp dlm kul 3lbh terus siap2 gi kenduri akikah baby semah..
sempat gak jumpe angah n anak2nye..
huhu..tapi ngah, mintak sorry xsempat sediakan wit raye ank2 ko..
insyaallah minggu ni kalo ko balik, aku raye umah mak ko ek...
ekekeke....

moh le kite layan gambo2 raye aritu...
raye ketiga-keempat sempat kitorang 1 family tepen gi beraya kat Cameron Highland..
org x kiralah ramainyeeee...
maklumler, cuti raye...



gambo gulap lerr pulak....



abaikan saje si deqna yg tengah mengorek idong itu...












AT CAMERON HIGHLANDS....





sampai2 umah semah, semah bg kad kawen..
Merry dah nak kaweeeeennn!!!!
tahniah merry..
insyaallah kalo xde aral, aku dtg memeriahkan majlis ko...


special dedicated to eicah...
CONGRATULATION on ur engagement day...
harap jodoh korang berkekalan sampai tibanya hari bahgia itu...hehe...
xsabo nak gi your BIG DAY!!


Ahad, 13 September 2009

AKTIVITI MEMBASUH BAJU RAYE ANAK2..HEHEH...

Dicatat oleh nurulazham di 9:52 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Fuh...balik2 jek dr umah mak, terus gi kat almari anak2, amik sume baju2 baru diorang utk basuh..
seblom tu snap gambo dulu utk letak dlm blog ni ha...
pastu, siap2 asingkan baju2 yg agak2 boleh melunturkan warnenye..
karang x pasal2 anak2 pakai baju bercop sana sini..
yg paling kene asingkan dah tentu si kaler merah...
selai2 rendam dlm besen utk tau luntur ke tak...
agak2 dah tunggu a few minute tu, tgk x luntur, kire luluslah tu utk dicampurkan dgn bebaju lain..
dan keputusannya, hanya ada 1 baju jek yg luntur..
terus out of list utk basuh..
sampai la ni bersidai lagi dlm toilet..
heheh...sian baju sara...
tapi x pe, dah beli baju lain dah...
meh ler kite tgk baju-baju puteri2 ku ini......

MARROON THEME

~Sara~
~Deqna~
~Fifi~
LADYBIRD THEME
~Sara~
~Deqna~
~Fifi~
BURBERRY THEME
~Sara~
~Deqna~
~Fifi~
POLKADOT THEME
~Sara~
nilah baju yg luntur tuh...so, udah digantikan dgn yg ini....
~Sara~
~Deqna~
~Fifi~
..dan kebanyakkannye hasil dari rembatan dlm blog2 yg jual baju2 baby nih...
jenuh nak dapatkan tema yg sama..
bukan pe..
maklumler...
anak2 aku ni sume gegirl...
so, xla diorang boring bila kena pakai balik baju kakak2nye tuh.....
ada lagi yg x upload ni..
nak cepat...
nak shopping utk last minute...
waaaaaaaaaa...baju raye aku x beli lagik!!!!!!!
skg sume beg dah packing...
nampak gaya bercuti lama lah dr ber'blog'ging nih...
jumaat depan terus balik ke Perak...
maybe about 1 week kot...
kebiasaanny begitu...
tahun ni turn sana plak....
so, kepada semua kengkawan..
Maaf Zahir Batin
dipinta andainya selama berkenalan ada yg tersakit hati atau terasa hati dgn perangai aku ni ha....
wish uols
SELAMAT HARI RAYA!!!!!
 

Nurul Azham's Family Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez