Rabu, 29 Disember 2010

Balik Kampung~

Dicatat oleh nurulazham di 9:09 PG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Konon konon banyak entry nak buat, tapi mak dah ajak balik kampung kat Pontian pulak..menjenguk nenek yang sakit.. (sakit kaki aje .. ( : )..kemungkinan membuat entry2 tersebut ditengah malam ini..ngee~
daa...


Rabu, 22 Disember 2010

GIVEAWAY yang PERTAMA : Balancing ! balancing ! balancing !

Dicatat oleh nurulazham di 10:28 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Crochet Coasters for Teapot and Mug

Ole2 dari Sarawak
(Alas meja 'Pua' , 'Anjat' manik , Uncang manik & Belt yang di perbuat dpd kayu)


Japanese Cotton Fat Quarters
(sorry quality gambar tak memuaskan : ( -ambil gambar waktu mlm)

  

(Made in Vietnam - Hand Embroidered - Silk Bag)

 
(Handicraft assoceries)



Banyak kan hadiah hadiah yang mungkin uols dapat??
jom join kat SINI!




Selasa, 21 Disember 2010

Eh, konfius lah...

Dicatat oleh nurulazham di 10:30 PG 7 ulasan Pautan pada catatan ini

 


Ceritanya berbunyi..
SMS between me n en.hubby . .
"Abg, nanti belikan anak anak Happy Meal, mintak toys Barbie"
" Ok"
(mentang mentang lah laki kau dah gaji, ye!)
ok, lah lagi kan..semalam nya punye request lagilah tak boleh tahan..
"Abg, jom makan pizza, perabih duit gaji bulan ni.."
..hahaa..en.hubby jawab..
"dibuatnya esok tak gaji, naya..."
eleh...orang memain jelah..awak mana minat fasfud fasfud nih
~ekekekee

ok, sambung balik..
sampai kat yong peng, tanya en.hubby..
"berapa semuanya tadi?"
en.hubby jawab berapa belas ringgit entah..untuk 2 set tu..
saya pelik, "eh..bukan 'sekian sekian' rega ke?"
"tak, sebab air tukar milo"

saya confuse......
"Happy Meal bukan memang dah air milo ke??"
"Tah, masa order tadi budak mc'd tu kata.. 'air coke ye, bang' , abg cakaplah tukar milo"


 ha..nampak sangat kan saya jarang beli fastfood?
yang menjadi persoalannya sekarang, happy meal ni memang air dia soft drink ke? rasa rasanya sebelum nih macam milo??
ni semua gara gara nak dapatkan toys barbie tu lah..
haih..dah lah tertinggal minggu pertama..tak dapat mermaid yang kaler pink tu (KAYLA)..huhuu...
la ni tunggu nak dapatkan 'Celestial Crown' pulak...
dah start rasanya coz tengok Lyna dah pakai 'Celestial Crown' tuh.. ;)

Kalau yang perasan, Barbie in A Mermaid Tale ni baru jek keluar kat TV3 Sabtu lepas..

  
 
haaaa..sape ada anak gegurl, perasanlah kot.... 
kecenderungan ke arah Barbie, Princess nih semakin menjadi jadi sampai dah tak pandang VCD Barney   dan VCD lagu kanak kanak... adehhhh.....



Isnin, 20 Disember 2010

December Holiday Giveaway!

Dicatat oleh nurulazham di 9:15 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Organize by : Diva Darling
Due Date : December 31st
The winners will be chosen by random.org and announce on January 1st. 
Lucky winners will have 48 hours to respond to our email, or another winner will be chosen


You could win one of the three items you’ll sure to love!!

Limited Edition Estee Lauder Pure Lip Gloss Set



Limited Edition Bobbi Brown Crystal Eye Palette




Crabtree & Evelyn Lavender Duo Gift Set




Jumaat, 17 Disember 2010

Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay!

Dicatat oleh nurulazham di 7:30 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
 


~KLIK BANNER UTK JOIN~

Penganjur Kontest : Mama Kembar 3

Tarikh Tutup Kontest : 6 Januari 2011

Hadiah : Barangan Victoria's Secret dan Telekung Travel









Saya TAG : Midiaida, Lelord, Catlina

Khamis, 16 Disember 2010

Kontest Blog Terkemas

Dicatat oleh nurulazham di 6:13 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini






Jalan jalan blog LM, dia buat entry kontest ni. Dengan perasaan konon konon blog terkemas, saya pun sibuk menjoinkan diri. Eceh..ceh... Maka dengan itu, saya nak tag tiga blogger ini..




Sila ke blog penganjur untuk tindakan selanjutnya..
mekacih...


Jumaat, 3 Disember 2010

Jom potong kuku di hari Jumaat~

Dicatat oleh nurulazham di 11:48 PG 4 ulasan Pautan pada catatan ini
























Haa..
harini Jumaat kan?
hari yang sunat potong kuku..ada juga hari hari yang makruh potong kuku ye kawan kawan..tengok sini..

SABTU : nescaya keluar dr tubuhnya ubat dan masuk penyakit.

AHAD : nescaya keluar kekayaan dan masuk kemiskinan.
 

ISNIN : nescaya keluar penyakit gila dan masuk sihat.

SELASA : nescaya keluar sihat dan masuk penyakit.
 

RABU : nescaya keluar was-was dan masuk kepapaan.
 

KHAMIS : nescaya keluar penyakit dan masuk penawar.
 

JUMAAT : nescaya keluar dosa dan masuk pahala..


***menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!!



Jangan ada niat simpan kuku panjang 
walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar  
sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.



Peringatan:

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.





bakteri e-coli, e coli, diare
**Eiiii..geli tak?

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli.
Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..


Khamis, 2 Disember 2010

Stop Child Abuse

Dicatat oleh nurulazham di 8:26 PG 5 ulasan Pautan pada catatan ini
Sudahkah anada semua membaca entry saya sebelum ini? dengan tajuk yang sama.. Stop Child Abuse . Hari ini, saya kongsikan sebuah video. .difahamkan seorang pengasuh memandikan seorang budak. apalah salah baby ni, sehingga sanggup seorang dewasa yang mempunyai akal fikiran  yang sempurna memperlakukan dia sedemikian rupa !!





Do you willing to see it again??
this is the one acts of child abuse i would never want to see to happen again!

Terus terang saya katakan yang saya tak sanggup nak tengok video ni lagi..i got this video from facebook, and i try find it at You Tube for sharing with you all.. Luckly i got it . . what's your comment?? Tontonan kali pertama dah cukup menyesakkan dada ni..dan seharian bila teringatkan baby ni, rasa sebak sangat sangat! Kenapa masih ada lagi manusia yang berfikiran seperti binatang memperlakukan budak yang naif ini??



Hentikan !


stop child abuse now

 ..dan Laporkan ! !

Call 15999 now to report child abuse 
 
 
unicef


Rabu, 1 Disember 2010

Apa Yang Ada?

Dicatat oleh nurulazham di 2:14 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini


Ada kat mana?
 Jom cuci mata di ...
Nurul Azham's Shoppe  la... hehe...




Jumaat, 26 November 2010

Lihat , dengar , enjoy dan bandingkan . . . . .

Dicatat oleh nurulazham di 11:19 PG 4 ulasan Pautan pada catatan ini

Semalam masa adik saya melayari Facebook , nampaklah satu video ni . . bagaimana mat salleh menyanyi sambil order makanan di Mc'D . . puas sudah saya mencari kat wall dia , kot kot dia 'share' . . malangnya dia tak 'share' pun..so , terus pergi You Tube dan mencari..finally jumpa juga....



dah tu..nampak lah pulak video versi Malaysia kat bahagian tepi tu . . jadi, saya tengoklah sekali . . hohoho...dah menjadi habit rakyat Malaysia, memang suka bab bab meniru ni, kan . . tak kiralah apa bangsa sekali pun , ia telah menjadi habit kita . . tak gitu ? kalau iye pun nak buat benda yang sama , tukarlah lagu . . buatlah kat tempat lain . .kat KFC ke . . Pizza Hut ke . . barulah nampak asli sikit . . bandingkanlah . .



nasib baiklah diorang tak copy bulat bulat lirik yang mat salleh tu nyanyi . .kan? pastu nyanyi macam nak hafal hafal lirik . .macam dibuat buat . .adoi..tak tahan nak gelak!

  ...dan menjadi tabiat rakyat Malaysia juga , suka nak kondem orang lain..dan bandingkan dengan negara/bangsa lain..eh, kalau mereka buat lebih baik dari mat salleh tu, of course lah saya sokong yang versi Kajang tuh!! (owh..saya nak sambung gelak!!)



Baby & Toys Contest

Dicatat oleh nurulazham di 9:43 PG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
 


 Tapi...
yang saya nak masukkan ni, bukan baby lagi dah..
dah umur 3 tahun...
haa..masih boleh join lagi tau kawan kawan..!
contest ni terbuka untuk anak anak yang berumur 0 month - 4 tahun .
Anak anda dalam kategori itu ?
jom la join !
Klik saja banner kat atas tu ~
Tarikh tutup jam 11.59pm @ 26 Nov 2010
Hari ni ye ! !


Inilah dia peserta contest nih . .

 Irdina Saffiyah binti Azizul Azham
Umur : 3 tahun 7 bulan

Cerita dari gambar :
Owh..anak kedua saya ni memang addict to play with baby doll..masa ni dah bersiap siap nak keluar pergi shopping . . dan sudah menjadi kebiasaannya, dia akan membawa sekali baby doll dia siap dengan baby doll stroller ni dan menolaknya dengan selamba walaupun di shopping mall.. sangat malu hoccay bila semua mata memandang dan kerumun nak tengok 'baby' dia...bila dia dah dapat something dari hasil shopping tu, dia pulak suruh ibu @ ayah dia tolak baby dia..haihhh! last last, masuk sekali dalam shopping trolley..
Deqna..Deqna.... 

***pic ni bukan diambil semata mata nak masuk contest, tengok tarikh pic tu bila.. hehehe...

Saya nak TAG mereka : 

Kalau dah join, sila abaikan okey . .


~viWy_gurLisH GiVe aWaY~

Dicatat oleh nurulazham di 8:35 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Photobucket

Klik Banner untuk JOIN!


Sempena AIDIL ADHA yg mulia ini,pihak viWy gurlish mengadekan GA utk blogger2 yg disayanginya..


Owh..saya baru tau pasal giveaway ni dimana tarik tutupnya adalah ESOK!! So kepade peminat peminat handbag,meh le join GA ni..sebab GRAND PRIZE nya sangat hebat !
tp viWy gurlish kata...SUPRISEEEEE ! ! !
Saya nak TAG ini orang...

Khamis, 25 November 2010

Saya Main Tak Sehebat Dulu~

Dicatat oleh nurulazham di 9:32 PG 1 ulasan Pautan pada catatan ini

Haa..jangat cepat melatah..
ingin diingatkan bahawa ini bukanlah entry lucah hoccay!




sesekali tulis tajuk entry yang menggugat keimanan reader, kan..ape salahnya..hahaha...bukan selalu pun...kalau selalu sangat buat entry lucah, tapi asyik kene tipu je, reader muak pulak nak baca entry entry kamu akan datang..PEACE!


http://apps.new.facebook.com/bejeweledblitz




Sebenarnya nak cerita pasal Bejeweled Blitz ni haa...selalunya main game nih kat Facebook.. saya ada akaun facebook, tapi bukan untuk suka suki membuang masa. Betullah..bagi umur umur macam saya ni, saya dapat rasakan yang Facebook tu membuang masa..cukuplah untuk tahu kot kot ada yang nak invite majlis kahwin ke, apa ke kan...saya memang jarang sekali nak menulis status..Facebook pada saya banyak keburukan dari kebaikan..owh...it's just my 2 cent...


Kalau saya bukak facebook pun, cuma layan game ni jelah...selalunya dapatlah score beratus riban..la ni nak dapat 50K pun susah...adeh...tapi, bila dah main game ni banyak kali, sebenarnya game ni lebih kepada nasib..kalau nasib baik, dapatlah beratus ratus ribu..rekod terbaik saya pernah cecah 300K++ je..huhuhu...
tapi, tak tahulah kot kot ada tips untuk score lebih tinggi! Walaupun banyak games yang boleh main, but i only prefer this games..kalau nak compare dengan Farm Ville ke..ntah apa Ville lagi..memang saya tak berminat langsung...bukan hape..karang tak pasal pasal menjaga pokok pokok dan binatang binatang kat Farm Ville tu dengan gemuk gemuk sekali, sedangkan anak anak kat rumah kurus kering!..apa tidaknya, 24-7 nak menjaga mereka tuh..sampai lupa nak menyuap anak sendiri..
 

Korang ada tips ke untuk main game Bejeweled Blitz ni??bagitau sikit....... heheh~

Rabu, 24 November 2010

Sepanjang Hari Konvokesyen Anak Dara Saya~

Dicatat oleh nurulazham di 8:25 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Ahaks! Cerita yang agak dah basi sikit...tapi belum lah basi sangat kot.. Tajuk entry yang tak tahan tu.. 'Konvokesyen'.. macam dah ada anak dara umor 23 tahun pulak kan..



Fifi dengan rasminya telah menamatkan persekolahannya di Tabika Perpaduan pada 19hb November. Tapi hari konvokesyen ni dibuat pada 7 November.. Yelah, kan..jap lagi kalau buat lambat lambat, ada pulak budak budak yang dah malas nak join program program sekolah ni...nilah budak yang konvo aritu...



Alhamdulilah, Fifi ni daripada budak yang tak reti pegang pensil, dah boleh menulis dengan kemas.. Iye, betul..dia tak reti pegang pensil..setakat pegang pegang macam biasa, bolehla...tapi, kalau disuruh menulis walhal menyambungkan titik titik huruf, dia tak kan buat punya..sebab ibu dia yang suruh..tapi, kalau bab bab cikgu yang suruh, fuhhh...laju kemain..bertuah sungguh anak dara saya sorang ni...


Kalau bercakap dengan dia pulak, kena sediakan dengan bukti yang kukuh..contohnya macam ' cikgu cakap dengan ibu macam ni..macam tu...' haa...barulah dia nak buat...camno tuh??
 

Majlis bermula seawal 8 pagi..hah..amik ko..bangun awal semuanya..yang kebiasaannya bangun sekitar jam 10 pagi, hari tu terpaksa lah mereka bangun jam 7 pagi...tapi yang bestnya mereka ni, kalau sebelum tidur tu dah pesan siap siap yang esok pagi nya akan ke sana ke sinun, mereka akan bangun tanpa merengek rengek pun..kalau tak pesan dari malamnya tu, ha...siap....dengar 'radio rosak' lah jawabnya....
Mujurlah kat rumah Kg. Istana ada tikar, kami memang bentang tikar kat luar dewan tu je..disebabkan keadaan dewan yang amatlah penuh sepenuh penuh umat! Jom breakfast..~
* Saya dan 3 anak dara + Cik Ika (adik bongsu saya)
* Sara tengah belajar nak buat PEACE


Untuk Majlis Konvokesyen tu, sekolah Fifi buat persembahan Choral Speaking..boleh tahan jugak la speaking..hehe...dua minggu punya latihan, boleh jadi best mcm ni...layankan ajelah ye...Fifi buat persembahan awal pagi, so, pakai baju persembahan siap siap dari rumah, habis persembahan, terus salin baju sekolah pulak..



Lepas buat persembahan, dah salin baju sekolah, ambil sijil pulak...menyempat jugak tu bermanja manja dengan ayah...anak ayah ni...sebab ibu dia garang! hahah...





Dah siap makan makan, minum minum, bersedia untuk beratur dan naik pentas ambil sijil...






Tabah betul cikgu tabika ni dengan pelbagai karenah anak anak murid cilik..sekitar suasana kat sana memang haru biru rasanya..dengan jerit pekik kanak kanak, ibu ibu, cikgu cikgu...haih...macam macam hal..bukan senang woo nak control budak budak ni..karang dibuatnya 'missing in action'..sape nak menjawab tu....


Lepas ambil sijil, sebelum buka jubah, sempat juga snap sekeping dua pic..pic ambil sijil kat dewan ada dalam handphone En. Hubby..




 

Nurul Azham's Family Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez