Rabu, 24 Februari 2010

Boy or Girl??

Dicatat oleh nurulazham di 9:54 PG
Persoalan yang sering diajukan bila kita prenant, kan?
mesti tanya..
'dah scan??, baby ape??'

First time preggy adalah saat saat paling teruja sekali untuk tahu 'gender' baby..
sememangnya saya memang mengharapkan baby girl untuk anak sulung saya..begitu juga en.hubby...

Untuk anak yang kedua, sesiapa pun ibu bapa di luar sana, bila dah dapat yang first girl, mesti kalau boleh nak dapat yang no.2, boy...begitu jugalah sebaliknya....kami pun begitu..rezeki kami yang kedua juga adalah baby girl....

Bila keluar jalan jalan...orang mesti tegur...
'eh, dua dua perempuan ye?..x pe, yang ketiga esok boy...'

saya senyum ajela....
no komen, kan??...sebab Dia yang lebih tahu rezeki kami...

Untuk pregnancy yang ketiga, saya cuba mencari seberapa banyak info sebagai panduan 'how to conceive a baby boy'....rasa rasa semua dah buat...tapi, seperti yang saya katakan...'Dia lebih tahu rezeki kami...' maka untuk yang ketiga juga adalah baby girl....

Perhatikan carta Kalendar Kuno Cina dibawah....
 

Persoalnnya....
ada info yang mengatakan...
# kena ikut betul betul umur sebenar si ibu..
#pilih bulan yang kita tengok akan jadi BOY, then kira 9 bulan ke belakang...
#pilih boy or girl bila kita nak trying to conceive

*****************************************************
Umur saya sewaktu mengandungkan Fifi adalah 21 tahun, last piriod on September..due June '05, tapi Fifi keluar awal...bulan May....

 
* masa ni x tau pun wujudnya kalendar ni...newly wed, kan...main larung jek...heheheee


.Umur saya semasa mengandungkan Deqna adalah 23tahun, last piriod on July '07 due April '07..
 
 * saya menggunakan teori 'pilih bulan yang kita tengok akan jadi BOY, then kira 9 bulan ke belakang...


Umur saya semasa mengandungkan Sara pula ialah 25 tahun, last piriod on August, due May '09...

* masa ni saya gunakan teori tengok boy/girl masa kita trying to conceive..

...yang mana satu adalah benar??
sesiapa yang mahir dalam kalendar ni, tunjukkan saya oke?? D.O.B saya 18 Sept 1983.

Bila dah bawa 3 puteri ni jalan jalan...mesti ada yang senyum senyum...funny sangat ke bila sume anak saya gegirl?? pastu siap ada yang tanya

'awak selalu tidur belah mana??lepas ni terbalikkan...'

eh....pakcik tu....siap bagi petua lagi...
ada juga yang mendoakan...

'xpe...yang ke empat nanti dapatla lelaki...'

'Amiiiinnnnn.......'

Bak kata komen Kak Ngah di SINI

'Tak semua orang ada semua anak lelaki...tak semua orang ada semua anak perempuan...unik kan??'

Saya tidaklah mempercayai kalendar ini 100%...kerana ketepatannya adalah 99%..saya mempercayai qada' dan qadar dari-Nya...kerana perancangan/Nya adalah LEBIH BAIK dari perancangan saya....

11 ulasan on "Boy or Girl??"

HudaBanny on 24 Februari 2010 10:02 PG berkata...

ala....kalau aku ingat last period aku kan bagus...huhu...period aku x teratur ahh..ni kira sangkut dgn tidak sengaja kot..kihkihkih..

ramai ckp bby girl...tapi hati aku ckp bby boy....
xkisah la apa2...aku terima....tak sabo weiii bak kata ko anak 1st mmg gni ek perasaan nye...

NURUL on 24 Februari 2010 10:09 PG berkata...

haha...betol...rase macam nak beli jek sejibik alat scan baby kat rumah...boleh scan tiap2 hari....ekekekekkk...seronok tgk baby dlm pewot...

JUE on 24 Februari 2010 11:51 PG berkata...

Kalau ikut carta Kalender ni...Jue nyer terbalik!

Umur ibu - 27 thn (tua dh aku ni... ;P)
Deliver - June (Girl)
Baby - Muqrie

Umur ibu - 28 thn
Deliver - Julai (Boy)
Baby - Rania

NURUL on 24 Februari 2010 1:56 PTG berkata...

tu la jue..(xkisah kan??hehe..rasa muda cket..ekekekk)...xtau cara mana yang betul nak tgk kalendar nih..huhuhu

kakngah on 24 Februari 2010 2:55 PTG berkata...

my first peggy, mmg hrp lelaki. second, nk la gegirl. tp xkisah psl naluri mmg rasa boy. third, nk gak gegirl & mmg lain la rasa dr yg first & second. sekali jeki boy gak. xder la kecewa sgt pn.. as long semua slmt & sihat.

ada gak org tegur bab ni, aku jwp... syukur.. skurang2nya aku ada ank. ada org tak de jeki langsung..

lg pn aku bangga oooo... aku satu2 bunga antara kumbang.. auwww!!!!

kakngah on 24 Februari 2010 2:56 PTG berkata...

wwwooohhh!!! DOB kite sama ar.. 18 sept :-)

NURUL on 24 Februari 2010 4:29 PTG berkata...

eh kak ngah...sebab tu ke gender anak kita berderet serupa??ahaks!!

paij188 on 24 Februari 2010 7:13 PTG berkata...

setakat ni, klu kire kalender tu, memang anak2 saya 2 org ni perempuan.

but then again, ade hikmahnye kot. Me myself ade 4 sisters after me, with no boys. I see that now banyak himahnye semua adik2 beradik pompuan ni. my parents always bersyukur.

NURUL on 24 Februari 2010 7:53 PTG berkata...

yup, betul...nurul bersyukur dengan apa yang ada... ;)

banyak adik beradik pompuan ni besh cket...lagi plak esok beso boleh buat kawan ibu dia ni haa...

Afne on 24 Februari 2010 10:48 PTG berkata...

bai, kalendar cina yg akak ada lain skit dr ni. alhamdulillah, tepat utk both pregnancies. kena ikut umur.. klu masa tu kita 25 thn 2 bln so kena amik kira as 25 thn & jantina baby dikenalpasti ikut bulan janin terbentuk (sng cerita time kita bersama suami la). takde plak soh kira 9 bln ke blkg ke apa.

NURUL on 25 Februari 2010 10:13 PG berkata...

ok,kak Afne..nnt yg 4th kite cube...ekekekekkk

 

Nurul Azham's Family Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez