Rabu, 10 Februari 2010

How To Make Disable Right Click?

Dicatat oleh nurulazham di 8:37 PTG

Semalam jalan2 blog Juliana, saya telah klik pada salah seorang friendlist dia iaitu CikPuanEzah, saya baca entry2 dalam blog dia, sambil2 tu, cuba right click utk 'open for new window' pada friendlist dia, tapi 'terkena' plak saya...tetiba dia kata 'Function Disable'..terfikir juga saya, bagus juga buat macam ni, so untuk blog2 macam saya ni, yang suka tempek pic anak2, amatla wajar untuk saya menggunakan function ni..(tapi kalau dapat TAG, susah sikit la orang yang kena TAG dengan kita untuk copy and paste TAG tu..). Bukan apa, zaman sekarang ni bukan boleh buat main2..elok2 saya pakaikan baju pada anak saya, kang x pasal2 satu hari nanti tiba2 pic tu bertukar jadi x pakai baju pulak..kan ke haru tu??..Sesuai juga untuk blogshop2 bagi mengelakkan hasik karya sendiri diciplak orang....(pandai x saya??)...

Untuk sesiapa yang merasakan ia perlu untuk blog masing2..jom kita add dalam blog kita...

1.   Caranya adalah korang pergi Layout>Add a GadGet>dan pilih HTML/javascript
2.   Untuk code, sila ambil DISINI 
      (kalau saya letak kod di blog saya ni, kesian la korang nak menaip satu2 kod tu, kan??)
3.   Lepas copy, paste kan dalam HTML/javascript korang tadi dan save...
      BERJAYA x??


Banyak juga tutorial2 DISINI yang diberi untuk mengcanggihkan blog korang...
SELAMAT MENCUBA!!!



6 ulasan on "How To Make Disable Right Click?"

Cheno on 11 Februari 2010 1:15 PG berkata...

akak,thanks :)
sangat membantu.hehe

NURUL on 11 Februari 2010 12:25 PTG berkata...

welcome..welcome.. ;)

paij188 on 11 Februari 2010 1:00 PTG berkata...

salam,

terjumpu blog sis dari catlinafly. salam kenal.

this article bagus! saya pun tak tau bole buat camtu, then after this kena buat lah kan?

thank u!
xoxo

NURUL on 11 Februari 2010 2:38 PTG berkata...

hi paij..thanx sudi singgah...marilah buat sesama..heheh...

touyakaruma on 11 Februari 2010 7:26 PTG berkata...

"susah sikit la orang yang kena TAG dengan kita untuk copy and paste TAG tu..). Bukan apa, zaman sekarang ni bukan boleh buat main2..elok2 saya pakaikan baju pada anak saya, kang x pasal2 satu hari nanti tiba2 pic tu bertukar jadi x pakai baju pulak..kan ke haru tu??. "

Teknik nie tak menjadi pun , tengok senang jer saya copy anda paste .

NURUL on 11 Februari 2010 11:08 PTG berkata...

wah...terror la awak!!huhuhu....camno dia buat tuu??

 

Nurul Azham's Family Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez