Selasa, 22 Februari 2011

Homemade Cheezy Wedges ~ dengan adanya serbuk jalapeno cheese, boleh makan sepuas puas hatinya sebijik macam KFC punya!

Dicatat oleh nurulazham di 10:51 PG
Ehh...berapa punya panjang daa tajuk....

Hari ni ibu nak cerita pasal masak memasak..eceh..baru fes taim ibu blog pasal masakan kan?? sebelum ni banyak amik pic je, tapi tak sempat di-blog-kan....oleh kerana ini adalah entry khas untuk Wanie (tokey Jalapeno Cheese), so terpaksa lah ibu blog kan..hehehe...


Memula, apa yang kita perlukan adalah kentang ye...ibu guna US Potato (agak lembut sikit..no need to rebus dulu kentang ni..).. tapi bagi ibu, kentang ni sesuai untuk buat wedges je..kalau masuk sekali ngan sup ayam, tak sedap langsung...sbb dia macam muai sangat...




Ini lah rupa kentangnya...
ibu tak buang kulit pun..
dengan syarat, basuh bersih bersih dulu ye..
tapi terpulanglah..nak buang kulit pun boleh..





Potong ikut bentuk macam wedges KFC...




Sediakan telur dan campuran tepung beras+rempah kari+garam
Actually, kalau ikut resepi Wani, dia letak macam macam kat campuran tepung tu..
tapi ibu letak serbuk kari+garam je..




Lepas tu, macam biasalah..
celup kat telur dulu, baru golek golek kat tepung...





Sedia untuk digoreng~




So, sementara tunggu kentang ni masak,
ibu sediakan bahan terpenting untuk cheezy wedges nih!




Inilah rupe jalapeno cheese yang ibu beli dari Wani..




Ibu bancuh 1/4 cawan je.
dah cukup untuk kentang kentang yang banyak tu...
Wanie kata kalau bancuh 1 cawan, maunya boleh buat kenduri 1 taman...






Walla...inilah hasilnya........
tengok je dah sedap, kan??
apatah lagi bila makan berebut rebut dengan ayah n anak anak..!



Berminat nak dapatkan serbuk Jalapeno Cheese ni??
Hubungi Wanie ye..

AMARAN...!jangan buat resepi ni waktu anak anak sedang tidur..tak pasal pasal karang anak bangun tido, nampak cheezy wedges ni, terus dia jerit.."Ibu...kenapa pegi KFC tak ajak???" LOL

6 ulasan on "Homemade Cheezy Wedges ~ dengan adanya serbuk jalapeno cheese, boleh makan sepuas puas hatinya sebijik macam KFC punya!"

midiaida on 22 Februari 2011 11:45 PG berkata...

alamakkkk..faberet kite nei..heheh..t ley laa ode jgk..nyum2..;D

e.l.i.s.s.m.i.e on 22 Februari 2011 11:55 PG berkata...

nampak lazat :)

Afne on 23 Februari 2011 6:48 PG berkata...

akak nmpk tajuk ni trs berdesup baca hahahhaaa. mcm sng je mmg tak yah msk le kuah jalapeno cheese tu?

cik awa berkata...

wah...best2..pls order 1 pack utk akk ye...nnti leh wat sdri kt sini..hehhehehe....

nurulazham on 24 Februari 2011 11:31 PG berkata...

@kak aida:belilah serbuk cheeze nih..bolrh makan berkoyan2..kih3..

@elissme.:bukann nampak je lazat..mmg lazat!

@kak kpot:bancuh pakai air panas je kak~

@kak wa: ko balik nnt kita buat banyak2..heheh...

Hajar Hafeza Jawati on 14 Jun 2014 10:56 PTG berkata...

https://m.facebook.com/richcouplebiz83 jemput ke page sy... Tq

 

Nurul Azham's Family Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez