Jumaat, 26 November 2010

Lihat , dengar , enjoy dan bandingkan . . . . .

Dicatat oleh nurulazham di 11:19 PG 4 ulasan Pautan pada catatan ini

Semalam masa adik saya melayari Facebook , nampaklah satu video ni . . bagaimana mat salleh menyanyi sambil order makanan di Mc'D . . puas sudah saya mencari kat wall dia , kot kot dia 'share' . . malangnya dia tak 'share' pun..so , terus pergi You Tube dan mencari..finally jumpa juga....



dah tu..nampak lah pulak video versi Malaysia kat bahagian tepi tu . . jadi, saya tengoklah sekali . . hohoho...dah menjadi habit rakyat Malaysia, memang suka bab bab meniru ni, kan . . tak kiralah apa bangsa sekali pun , ia telah menjadi habit kita . . tak gitu ? kalau iye pun nak buat benda yang sama , tukarlah lagu . . buatlah kat tempat lain . .kat KFC ke . . Pizza Hut ke . . barulah nampak asli sikit . . bandingkanlah . .



nasib baiklah diorang tak copy bulat bulat lirik yang mat salleh tu nyanyi . .kan? pastu nyanyi macam nak hafal hafal lirik . .macam dibuat buat . .adoi..tak tahan nak gelak!

  ...dan menjadi tabiat rakyat Malaysia juga , suka nak kondem orang lain..dan bandingkan dengan negara/bangsa lain..eh, kalau mereka buat lebih baik dari mat salleh tu, of course lah saya sokong yang versi Kajang tuh!! (owh..saya nak sambung gelak!!)



Baby & Toys Contest

Dicatat oleh nurulazham di 9:43 PG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
 


 Tapi...
yang saya nak masukkan ni, bukan baby lagi dah..
dah umur 3 tahun...
haa..masih boleh join lagi tau kawan kawan..!
contest ni terbuka untuk anak anak yang berumur 0 month - 4 tahun .
Anak anda dalam kategori itu ?
jom la join !
Klik saja banner kat atas tu ~
Tarikh tutup jam 11.59pm @ 26 Nov 2010
Hari ni ye ! !


Inilah dia peserta contest nih . .

 Irdina Saffiyah binti Azizul Azham
Umur : 3 tahun 7 bulan

Cerita dari gambar :
Owh..anak kedua saya ni memang addict to play with baby doll..masa ni dah bersiap siap nak keluar pergi shopping . . dan sudah menjadi kebiasaannya, dia akan membawa sekali baby doll dia siap dengan baby doll stroller ni dan menolaknya dengan selamba walaupun di shopping mall.. sangat malu hoccay bila semua mata memandang dan kerumun nak tengok 'baby' dia...bila dia dah dapat something dari hasil shopping tu, dia pulak suruh ibu @ ayah dia tolak baby dia..haihhh! last last, masuk sekali dalam shopping trolley..
Deqna..Deqna.... 

***pic ni bukan diambil semata mata nak masuk contest, tengok tarikh pic tu bila.. hehehe...

Saya nak TAG mereka : 

Kalau dah join, sila abaikan okey . .


~viWy_gurLisH GiVe aWaY~

Dicatat oleh nurulazham di 8:35 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Photobucket

Klik Banner untuk JOIN!


Sempena AIDIL ADHA yg mulia ini,pihak viWy gurlish mengadekan GA utk blogger2 yg disayanginya..


Owh..saya baru tau pasal giveaway ni dimana tarik tutupnya adalah ESOK!! So kepade peminat peminat handbag,meh le join GA ni..sebab GRAND PRIZE nya sangat hebat !
tp viWy gurlish kata...SUPRISEEEEE ! ! !
Saya nak TAG ini orang...

Khamis, 25 November 2010

Saya Main Tak Sehebat Dulu~

Dicatat oleh nurulazham di 9:32 PG 1 ulasan Pautan pada catatan ini

Haa..jangat cepat melatah..
ingin diingatkan bahawa ini bukanlah entry lucah hoccay!




sesekali tulis tajuk entry yang menggugat keimanan reader, kan..ape salahnya..hahaha...bukan selalu pun...kalau selalu sangat buat entry lucah, tapi asyik kene tipu je, reader muak pulak nak baca entry entry kamu akan datang..PEACE!


http://apps.new.facebook.com/bejeweledblitz




Sebenarnya nak cerita pasal Bejeweled Blitz ni haa...selalunya main game nih kat Facebook.. saya ada akaun facebook, tapi bukan untuk suka suki membuang masa. Betullah..bagi umur umur macam saya ni, saya dapat rasakan yang Facebook tu membuang masa..cukuplah untuk tahu kot kot ada yang nak invite majlis kahwin ke, apa ke kan...saya memang jarang sekali nak menulis status..Facebook pada saya banyak keburukan dari kebaikan..owh...it's just my 2 cent...


Kalau saya bukak facebook pun, cuma layan game ni jelah...selalunya dapatlah score beratus riban..la ni nak dapat 50K pun susah...adeh...tapi, bila dah main game ni banyak kali, sebenarnya game ni lebih kepada nasib..kalau nasib baik, dapatlah beratus ratus ribu..rekod terbaik saya pernah cecah 300K++ je..huhuhu...
tapi, tak tahulah kot kot ada tips untuk score lebih tinggi! Walaupun banyak games yang boleh main, but i only prefer this games..kalau nak compare dengan Farm Ville ke..ntah apa Ville lagi..memang saya tak berminat langsung...bukan hape..karang tak pasal pasal menjaga pokok pokok dan binatang binatang kat Farm Ville tu dengan gemuk gemuk sekali, sedangkan anak anak kat rumah kurus kering!..apa tidaknya, 24-7 nak menjaga mereka tuh..sampai lupa nak menyuap anak sendiri..
 

Korang ada tips ke untuk main game Bejeweled Blitz ni??bagitau sikit....... heheh~

Rabu, 24 November 2010

Sepanjang Hari Konvokesyen Anak Dara Saya~

Dicatat oleh nurulazham di 8:25 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Ahaks! Cerita yang agak dah basi sikit...tapi belum lah basi sangat kot.. Tajuk entry yang tak tahan tu.. 'Konvokesyen'.. macam dah ada anak dara umor 23 tahun pulak kan..



Fifi dengan rasminya telah menamatkan persekolahannya di Tabika Perpaduan pada 19hb November. Tapi hari konvokesyen ni dibuat pada 7 November.. Yelah, kan..jap lagi kalau buat lambat lambat, ada pulak budak budak yang dah malas nak join program program sekolah ni...nilah budak yang konvo aritu...



Alhamdulilah, Fifi ni daripada budak yang tak reti pegang pensil, dah boleh menulis dengan kemas.. Iye, betul..dia tak reti pegang pensil..setakat pegang pegang macam biasa, bolehla...tapi, kalau disuruh menulis walhal menyambungkan titik titik huruf, dia tak kan buat punya..sebab ibu dia yang suruh..tapi, kalau bab bab cikgu yang suruh, fuhhh...laju kemain..bertuah sungguh anak dara saya sorang ni...


Kalau bercakap dengan dia pulak, kena sediakan dengan bukti yang kukuh..contohnya macam ' cikgu cakap dengan ibu macam ni..macam tu...' haa...barulah dia nak buat...camno tuh??
 

Majlis bermula seawal 8 pagi..hah..amik ko..bangun awal semuanya..yang kebiasaannya bangun sekitar jam 10 pagi, hari tu terpaksa lah mereka bangun jam 7 pagi...tapi yang bestnya mereka ni, kalau sebelum tidur tu dah pesan siap siap yang esok pagi nya akan ke sana ke sinun, mereka akan bangun tanpa merengek rengek pun..kalau tak pesan dari malamnya tu, ha...siap....dengar 'radio rosak' lah jawabnya....
Mujurlah kat rumah Kg. Istana ada tikar, kami memang bentang tikar kat luar dewan tu je..disebabkan keadaan dewan yang amatlah penuh sepenuh penuh umat! Jom breakfast..~
* Saya dan 3 anak dara + Cik Ika (adik bongsu saya)
* Sara tengah belajar nak buat PEACE


Untuk Majlis Konvokesyen tu, sekolah Fifi buat persembahan Choral Speaking..boleh tahan jugak la speaking..hehe...dua minggu punya latihan, boleh jadi best mcm ni...layankan ajelah ye...Fifi buat persembahan awal pagi, so, pakai baju persembahan siap siap dari rumah, habis persembahan, terus salin baju sekolah pulak..



Lepas buat persembahan, dah salin baju sekolah, ambil sijil pulak...menyempat jugak tu bermanja manja dengan ayah...anak ayah ni...sebab ibu dia garang! hahah...





Dah siap makan makan, minum minum, bersedia untuk beratur dan naik pentas ambil sijil...






Tabah betul cikgu tabika ni dengan pelbagai karenah anak anak murid cilik..sekitar suasana kat sana memang haru biru rasanya..dengan jerit pekik kanak kanak, ibu ibu, cikgu cikgu...haih...macam macam hal..bukan senang woo nak control budak budak ni..karang dibuatnya 'missing in action'..sape nak menjawab tu....


Lepas ambil sijil, sebelum buka jubah, sempat juga snap sekeping dua pic..pic ambil sijil kat dewan ada dalam handphone En. Hubby..




Selasa, 23 November 2010

Akhirnya....'Double Post' saya dah bertukar ke 'Single Post'

Dicatat oleh nurulazham di 9:26 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Bermula dari entry ini, fikiran dah buntu sebenarnya nak buat macamana... walaupun tak menulis entry berhari hari, tapi saya tetap BW tau.. ;) .. bukan BW je, malah menjadi silent reader jugak.. sebabnya saya ni memang malas nak menulis komen pada setiap entry.. tak apalah kan..kira naik jugaklah UV korang kan..heheh... tapi kadang kadang tulis jugak komen pada ruangan shout box.. ;)

Kesan dari BW itulah, saya telah terjumpa blog Noreen.. saya tengok dia menggunakan template yang sama..tapi dia tak ada double posting! Wah...dah berkobar kobar sebenarnya nak tanya dia macamana dia ubah HTML Code tu...saya tanya kat shout box aje.. then dia reply, dia suruh tengok betul betul blog dia..masih ada double posting, bezanya dia letak kat bahagian sidebar.. tapi still mencacatkan kan??

Tak lama lepas tu dia bagitau, dia ada buat entry penyelesaian kepada 'double post' tu..entry khas untuk saya lagi! heheh...tenkiu Kak Noreen...

Harap-harapnya lepas ni datanglah mood saya untuk menulis sekurang kurangnya satu entry setiap hari!
Sesiapa yang mempunyai masalah seperti saya, tapi malu malu kucing nak tanya, lihat di sini...








Stop Child Abuse

Dicatat oleh nurulazham di 5:01 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

















I've found this..and let share it together....
Child abuse is doing something or failing to do something that results in harm to a child or puts a child at risk of harm. Child abuse can be physical, sexual or emotional. Neglect, or not providing for a child's needs, is also a form of abuse.
Most abused children suffer greater emotional than physical damage. An abused child may become depressed. He or she may withdraw, think of suicide or become violent. An older child may use drugs or alcohol, try to run away or abuse others.
Child abuse is a serious problem. If you suspect a child is being abused or neglected, call the police or your local child welfare agency.


child-abuse.jpg

Myths and facts about child abuse and neglect


MYTH #1: It's only abuse if it's violent.
Fact: Physical abuse is just one type of child abuse. Neglect and emotional abuse can be just as damaging, and since they are more subtle, others are less likely to intervene. .

MYTH #2: Only bad people abuse their children.
Fact: While it's easy to say that only "bad people" abuse their children, it's not always so black and white. Not all abusers are intentionally harming their children. Many have been victims of abuse themselves, and don’t know any other way to parent. Others may be struggling with mental health issues or a substance abuse problem.

MYTH #3: Child abuse doesn't happen in “good” families.
Fact: Child abuse doesn't only happen in poor families or bad neighborhoods. It crosses all racial, economic, and cultural lines. Sometimes, families who seem to have it all from the outside are hiding a different story behind closed doors.

MYTH #4: Most child abusers are strangers.
Fact: While abuse by strangers does happen, most abusers are family members or others close to the family

MYTH #5: Abused children always grow up to be abusers.
Fact: It is true that abused children are more likely to repeat the cycle as adults, unconsciously repeating what they experienced as children. On the other hand, many adult survivors of child abuse have a strong motivation to protect their children against what they went through and become excellent parents.



4 Acts of Child Abuse that you should know and STOP it now!!!


http://tlcinstitute.files.wordpress.com/2010/04/abused-child-with-teddy-bear.jpg

 

Warning signs of emotional abuse in children

  • Excessively withdrawn, fearful, or anxious about doing something wrong.
  • Shows extremes in behavior (extremely compliant or extremely demanding; extremely passive or extremely aggressive).
  • Doesn’t seem to be attached to the parent or caregiver.
  • Acts either inappropriately adult (taking care of other children) or inappropriately infantile (rocking, thumb-sucking, tantruming).



Warning signs of physical abuse in children

  • Frequent injuries or unexplained bruises, welts, or cuts.
  • Is always watchful and “on alert,” as if waiting for something bad to happen.
  • Injuries appear to have a pattern such as marks from a hand or belt.
  • Shies away from touch, flinches at sudden movements, or seems afraid to go home.
  • Wears inappropriate clothing to cover up injuries, such as long-sleeved shirts on hot days.




Warning signs of sexual abuse in children

  • Trouble walking or sitting.
  • Displays knowledge or interest in sexual acts inappropriate to his or her age, or even seductive behavior.
  • Makes strong efforts to avoid a specific person, without an obvious reason.
  • Doesn’t want to change clothes in front of others or participate in physical activities.
  • An STD or pregnancy, especially under the age of 14.
  • Runs away from home.



Child Left Alone

Warning signs of neglect in children

  • Clothes are ill-fitting, filthy, or inappropriate for the weather.
  • Hygiene is consistently bad (unbathed, matted and unwashed hair, noticeable body odor).
  • Untreated illnesses and physical injuries.
  • Is frequently unsupervised or left alone or allowed to play in unsafe situations and environments.
  • Is frequently late or missing from school.

stop child abuse now


unicef

Source of picture : Google
Source of article : Helpguide,   Family & Children



Isnin, 15 November 2010

Geram...

Dicatat oleh nurulazham di 10:36 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Isk..geram sungguh bila guna template baru ni..ingatkan dah cantik, bolehla menulis dengan penuh semangat waja..tapi, bila diamati semula, ada beberapa benda yang menyakitkan mata...korang perasan tak??

Header : eh, header tu memang nampak simple..sebab memang tak 'masuk' pun dengan template nih kan? memang plan nak buat lain pun tu... ;)

cuba cari lagi....perasan??

sebenarnya..benda benda ni yang menyakitkan mata melihatnya...perhatikan ye...

saya ada double post entry.. dah set 5 entry/page..mula mula pelik juga kenapa jadi panjang juga..rupa rupanya saya ada double post entry.. dah jadi cacat belog saya ni...
kalau nak komen pun, akan keluar dua entry juga..tapi, bila komen kat post yang pertama, tak ada pic blogger yang komen..tapi kat post yang kedua, ada pulak..haih....

sape boleh tolong??olah balik html code template ni?hehehee...(banyakla cantik muka kau nurul!)..
oklah..saya cuba cari template yang lain..walaupun hakikatnya template ni dah masuk sangat dengan jiwa saya...T____T .. Saya baru plan nak buat entry pasal majlis konvo anak dara saya tu..kita jumpa lain entry lah ye...mood sedih ni..uhuk..uhuk...



Khamis, 4 November 2010

Yeay! Saya Menang! Saguhati Je..hehe

Dicatat oleh nurulazham di 11:18 PG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Baru sekejap tadi buka blog, tengok tengok entry terbaru kawan kawan..tiba tiba terbaca Pemenang BabyIbu Giveaway: Weego Bottles.Cepat cepat klik..eh, dapat juga saguhati rupanya.. ;)..dapat apa? dapat voucer diskaun 20% untuk Weego Bottle. Thanks Baby Ibu!

Haa..lagi satu, kawan kawan semua tak salah rumah..betullah ni..sekarang ni tangan tengah gatal gatal nak menukar itu dan ini..bosan dengan layout lama.. ;)...sebab itulah saya ni tak boleh tempah template khas untuk belog ni..sebab saya ni jenis mudah bosan..( Ciss..nasib baik tak mudah bosan dengan pasangan )..eh, tak..tak..dengan En.Hubby tiap hari sayang~

Ada yang tanya kenapa saya jarang update belog..haih..sedih ingin dinyatakan disini..sebenarnya mood tu jadi tak datang sebab kamera saya kedua duanya telah rosak...huhuhu....nak masuk contest pun, banyak yang perlukan gambar..gambar anak anak dah berapa banyak tak ambil..rosak sejak lepas raya lepas...

Eh, apa kene mengena entry menang dengan serita kesedihan saya yang tak ada kamera ni?? kan dah...kalau dah menaip, melalut lalut nak cerita itu ini tanpa menghiraukan tajuk yang sebenarnya..hehehee...


Isnin, 1 November 2010

You Win!! You Win!!!

Dicatat oleh nurulazham di 11:00 PG 8 ulasan Pautan pada catatan ini
you win!


Pertama sekali, thanks pada yang sudi join Click Click Giveaway...
walaupun tak ramai yang join..huhuu..T_T (konon konon sedih..)

Giveaway ni tetap ada pemenangnya..
senang je nak tahu siapa pemenangnya..
boleh kira komen kat SINI..

Dah kira??
yesszzaa...
pemenang itu adalah...

Thanks cat..sbb join..senang je kan giveaway ni...? 
tak payah nak susah susah buat entry bagai, tempek banner semua..dah boleh join.. ;)

tulah korang..sape suruh tak join..
bukan susah je nak dapat hadiah..hehehee
Thanks juga pada semua contestant yang sudi klik,
kalau hari tu korang rajin klik hari hari, mesti lagi meriah!
Cheers!!!


** Cat, hadiah akan di pos dalam masa seminggu ni ye...
yang pastinya ia buat si comel E-ein!!! ;)


 

Nurul Azham's Family Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez