Jumaat, 26 Februari 2010

Salam Maulidurasul

Dicatat oleh nurulazham di 1:41 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Buat semua umat Islam di seluruh Dunia.

Khamis, 25 Februari 2010

Thanks Aunty SiZz...!!

Dicatat oleh nurulazham di 5:25 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Tengah buat blogwalking tadi, posmen datang rumah.
dia bg kad suh pick up barang kat pejabat pos.
eh. terpikir pulak...
rasanya macam tak ada beli apa apa lagi wat masa sekarang ni.
erm...lepas hantar Fifi sekolah, terus pergi pejabat pos.
dapat satu barang.
rupanya envelope barang tu dah terkoyak.
patutla dia mintak kita pick up sendiri...

Sampai rumah, terus bukak & tengok.
rupanya dari siZz.
owner gerirlboboy wardrobe ..

thanks siZz..coz bg gift yang cute nih!!
(yg LOVE kecik tu boleh bagi Ibu Sara..)
..coz sebelum ni ada donat kat henpon Ibu Sara, tapi Sara da cabot...huhuhu



Waaa....kalau ikutkan, sume saya nak rembat baju baju kat kodai siZz ni haaa.....cantik cute belaka!!!


Meh Tengok Jap....Tak Nak??Ala...Jeling Sikit Je...

Dicatat oleh nurulazham di 8:56 PG 10 ulasan Pautan pada catatan ini
Ingat lagi dengan entry INI??

Cuba klik SINI pulak.

Tahniah.Maisarah...



******************Cerita Disebalik Gambar********************


Masa nak ambil pic Sara tengah mandi, punyelah susah Ya Robbiii....
Kejap dia tengok sana..kejap tengok sini....
budak...memang pantang tengok air...
terjerit jerit pembantu saya yang dua orang lagi memanggil 'Sara...' 'Sara...'
kadang Sara buat dekk jek...

Ni antara pic pic yang kami ambil....



Sara pakai panties biru...kolam tu pulak biru jugak..
..so, nampak macam b*g*l pulak anak saya..
so...pic ni rejected.

Pic ni pulak kurang clear..sbb amik guna henpon murah saya tuh..
so, pic yang nih pon rejected jugak.

Pic yang ni nampak muka main main..memang x boleh letak toys dalam tu..
dia x kan pandang kita punya...huhuhu...
so, rejected jugak.


Untuk hari yang banyak bubbles dalam basin dia ni, banyak jugak yang di snap..
siap jatuh jatuh si duckling atas kepala tuh..

Jadi, saya telah memilih gambar ini...
.....yang juga telah menarik minat juri untuk menjadikan Sara..
...Pemenang Pertama!!!

TO..

MOBS and Gift That Angel Send

Kesian korang kena paksa tengok pic pic Maisarah tengah mandi, kan?? ;)


Rabu, 24 Februari 2010

Akhirnya, Saya Sudah Boleh Buat New Entry,Setelah Hampir Setengah Hari Dok Pikiaq.....

Dicatat oleh nurulazham di 10:47 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Fuh...finally dapat jugak saya membuat entry baru...
dah terpikir nak buat blog baru dan salin kesemua entry entry saya!!!kerja gila kalo nak buat camtuh, kan...!!

Sesiapa yang ada masalah untuk membuat post baru dan mengedit posting lama....di sini penyelesaiannya....saya bukan keseorangan dalam hal ini...rupenya dari mana mana blogger seluruh dunia ada masalah macam ni...kat Malaysia ni, saya lah antaranya...huhuhuhu

tak caye..tgk sini...
http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?tid=4d039c866ce473c2&hl=en&fid=4d039c866ce473c200048059c0e1d8ab

Ini jalan penyelesaiannya...

Settings > Basic > Select post editor: Old editor and then Save Settings

Selesai.
saya sudah boleh tidur lena ini malam.

:woooh: GoOd NigHt...!!!

Boy or Girl??

Dicatat oleh nurulazham di 9:54 PG 11 ulasan Pautan pada catatan ini
Persoalan yang sering diajukan bila kita prenant, kan?
mesti tanya..
'dah scan??, baby ape??'

First time preggy adalah saat saat paling teruja sekali untuk tahu 'gender' baby..
sememangnya saya memang mengharapkan baby girl untuk anak sulung saya..begitu juga en.hubby...

Untuk anak yang kedua, sesiapa pun ibu bapa di luar sana, bila dah dapat yang first girl, mesti kalau boleh nak dapat yang no.2, boy...begitu jugalah sebaliknya....kami pun begitu..rezeki kami yang kedua juga adalah baby girl....

Bila keluar jalan jalan...orang mesti tegur...
'eh, dua dua perempuan ye?..x pe, yang ketiga esok boy...'

saya senyum ajela....
no komen, kan??...sebab Dia yang lebih tahu rezeki kami...

Untuk pregnancy yang ketiga, saya cuba mencari seberapa banyak info sebagai panduan 'how to conceive a baby boy'....rasa rasa semua dah buat...tapi, seperti yang saya katakan...'Dia lebih tahu rezeki kami...' maka untuk yang ketiga juga adalah baby girl....

Perhatikan carta Kalendar Kuno Cina dibawah....
 

Persoalnnya....
ada info yang mengatakan...
# kena ikut betul betul umur sebenar si ibu..
#pilih bulan yang kita tengok akan jadi BOY, then kira 9 bulan ke belakang...
#pilih boy or girl bila kita nak trying to conceive

*****************************************************
Umur saya sewaktu mengandungkan Fifi adalah 21 tahun, last piriod on September..due June '05, tapi Fifi keluar awal...bulan May....

 
* masa ni x tau pun wujudnya kalendar ni...newly wed, kan...main larung jek...heheheee


.Umur saya semasa mengandungkan Deqna adalah 23tahun, last piriod on July '07 due April '07..
 
 * saya menggunakan teori 'pilih bulan yang kita tengok akan jadi BOY, then kira 9 bulan ke belakang...


Umur saya semasa mengandungkan Sara pula ialah 25 tahun, last piriod on August, due May '09...

* masa ni saya gunakan teori tengok boy/girl masa kita trying to conceive..

...yang mana satu adalah benar??
sesiapa yang mahir dalam kalendar ni, tunjukkan saya oke?? D.O.B saya 18 Sept 1983.

Bila dah bawa 3 puteri ni jalan jalan...mesti ada yang senyum senyum...funny sangat ke bila sume anak saya gegirl?? pastu siap ada yang tanya

'awak selalu tidur belah mana??lepas ni terbalikkan...'

eh....pakcik tu....siap bagi petua lagi...
ada juga yang mendoakan...

'xpe...yang ke empat nanti dapatla lelaki...'

'Amiiiinnnnn.......'

Bak kata komen Kak Ngah di SINI

'Tak semua orang ada semua anak lelaki...tak semua orang ada semua anak perempuan...unik kan??'

Saya tidaklah mempercayai kalendar ini 100%...kerana ketepatannya adalah 99%..saya mempercayai qada' dan qadar dari-Nya...kerana perancangan/Nya adalah LEBIH BAIK dari perancangan saya....

Selasa, 23 Februari 2010

En.Hubby Menyelam, Kami Minum Air........

Dicatat oleh nurulazham di 5:36 PTG 4 ulasan Pautan pada catatan ini
Eh..peribahasa baru pulak kan...??
Kesian en.hubby, dia meeting, kitorang bergasak mandi manda...
gambar gambar tersebut diambil di Air Terjun Tangkak,Muar...
memang sejuk abesss...
sedang elok la dengan cuaca yang panas terik & kemarau buat mase ni...

Sebenarnya tak plan pun nak pergi satu family..
tetibe Kak Wa cakap..
"eh, jom kita pegi skali air terjun tu??"

Erm..betul jugak cadangan tu..
terus sms en.hubby yang masatu kat KL, ada seminar...
en.hubby dengan machonya terus menempah 2 bilik untuk kitorang...(apela kene mengena nak tampah dengan macho tu??...saje jek penyedap ayat...ekekekekkkk)
dapat 1 bilik RM120. Memang berbaloi baloi....

Yang paling seronok skali, Sara...letak je dlm float tu, pandai pulak dia kayuh kayuh kaki dia....sambil gigit gigit pemegang float tu...1st day Fifi dan Deqna macam takut takut nak mandi..first time pergi air terjun, macam tu lah jadiknya....si Deqna siap cakap.."tak nak mandi..udang gigit adik.."..suka hati dia jek cakap ada udang gigit...(memang ada udang pun..)..dia cakap macam tu sebab Fifi sebelum tu kena gigit dek ikan...ada Dr.Fish kat situ..heheh....untuk 2nd day, tak dapat nak snap pic..sebab bateri kamera saya kong...huhuhu.... lepas meeting untuk 2nd day tu, en.hubby dapat jugak join sama mandi manda..melayan dua orang anak dara yang x nak naik ke darat..heheheh...

Layan pic je la yek...


 
 













 
 



















Sara tengah gatal gusi...tu yang jadik lagu tu....


Bila Ladybird Merah dan Kuning Bertemu...

Dicatat oleh nurulazham di 3:43 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini


Sedang Deqna bermain main dengan 2 ekor ladybird, dia berkata dengan makciknya....

"Cik Awa..Cik Awa....adik bawak gi dataran ea..." sambil pegang dan jalankan ladybird merah..

"Eh...buat apa nak bawa gi dataran...itu Cik Awa punye..."

Selepas itu, dia jumpa pulak ladybird kuning kepunyaannya...

"Eh Cik Awa...samalah...."

"A'ah...yg ni(merah) ibu dia...yang ni(kuning) anak dia..."

"a'ah...yg ni ibu dia (merah)...yang ni(kuning) Sara dia...."

maka berderailah ketawa si Cik Awa dek dialog Deqna yang spontan tu...



Adoiyai....boleh plak dia kata 'ini Sara dia....'..layankan ajela budak mulut becok tu...


Isnin, 22 Februari 2010

Ujian Pap Smear

Dicatat oleh nurulazham di 11:00 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini

 Apa itu ujian Pap Smear?

Ujian Pap Smear adalah ujian saringan bagi mengesan kanser serviks peringkat awal. Ianya diantara ujian saringan yang terbukti boleh menyelamatkan nyawa.


Apa itu serviks?

Serviks adalah pangkal rahim. Sebelum menjadi kanser, serviks menunjukkan perubahan di dalam sel-selnya yang merupakan peringkat pra-kanser. Peringkat awal ini mengambil masa beberapa tahun sebelum ia bertukar kepada kanser serviks dan pap smear boleh mengesannya peringkat ini dengan mudah.
Siapakah yang perlukan ujian Pap ?
Setiap wanita yang pernah mangadakan hubungan seks perlu menjalani ujian Pap terutamanya:

1. Mereka memulakan hubungan seks pada usia < 18 tahun
2. Mereka yang mempunyai pasangan seks berbilang.
3. Pasangan seks wanita tersebut atau suami yang mempunyai ramai pasangan seks.
4. Mereka yang mempunyai Jangkitan kuman HPV (agen penyebab kanser)
5. Perokok 6. Tidak pernah/lebih 3 tahun tidak melakukan ujian Pap Smear.


Bagaimanakah ujian Pap Smear dilakukan? 

Pemeriksaan faraj akan dilakukan dengan mengunakan speculum. Kawasan dalaman faraj dan serviks akan dilihat dengan mata kasar. Setiap ketidaknormalan akan diperiksa dengan teliti. Dengan mengunakan kayu kayu kecil (spatula) sel-sel pada bahagian serviks akan diambil dan akan dismear pada permukaan slaid. Slaid ini kemudiannya dihantar ke makmal untuk diproses sebelum dibuat pemeriksaan mikroskopik. Bilakah waktu yang sesuai untuk ujian Pap Smear dilakukan? Ujian mudah ini boleh dilakukan pada bila-bila masa anda tidak didatangi haid kerana sel darah merah boleh mengganggu pemeriksaan mikroskopik. Sebolehnya elakkan hubungan seks pada malam sebelumnya.

** Saya belum menjalani ujian ini..sangat takot..malus pon ader...ekekekekkkkk...tapi nak kene buat jugakla....sesape yg dah buat, sila angkat keyboard memasing!!!kongsikan pengalaman anda dgn saye... ^_^


 

Nurul Azham's Family Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez